Rektoriai atsisako griauti šventoves

Ekspertų grupės parengtus pasiūlymus dėl universitetų tinklo optimizavimo aukštųjų mokyklų vadovai sukritikavo švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus akyse vakar Šiauliuose vykusiame Lietuvos universitetų rektorių konferencijos posėdyje. Ministras nedrįso tiesiai šviesiai užčiaupti akademinės bendruomenės, bet pagrasino, kad jo reformų planai bus perduoti Seimui įtvirtinti įstatymais.

Jungimas – ėjimas ištirpimo keliu

Ekspertai parengė radikalų projektą, numatantį Vilniuje ir Kaune per kelis etapus sujungti esamus universitetus ir šiuos miestuose palikti tik po vieną „Alma Mater“.

Nors ministras G.Steponavičius tokias ekspertų įžvalgas pavadino geru atskaitos tašku diskusijai, rasti bendrą kalbą su rektoriais jam sekėsi sunkiai.

Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Zigmas Lydeka teigė, kad tik dviejų universitetų buvimas Vilniuje ir Kaune „yra neįsivaizduojamas variantas“. Anot Z.Lydekos, įgyvendinus tokį ekspertų siūlymą būtų užkirstas kelias ir konkurencijai, ir įvairovei.

Aleksandro Stulginskio universiteto (buvusi Žemės ūkio akademija) rektorius Antanas Maziliauskas universitetų jungimą pavadino ėjimu ištirpimo keliu. Vilniaus Gedimino technikos universiteto rektoriui Alfonsui Daniūnui išvis nesuvokiamas siūlymas jungti jo vadovaujamą universitetą su Vilniaus universitetu. „Abiejų šių aukštųjų mokyklų misijos yra skirtingos“, – teigė A.Daniūnas.

Ministras G.Steponavičius laikėsi savo pozicijos. „Linkėčiau, kad išnaudotume šią diskusiją kaip vedančią prie tam tikrų sprendimų“, – spyrėsi ministras. Ir pagrasino, kad visą savo balaganą perkels į įstatymų lygmenį, ir nė vienas mokslo žmogus tam nebepasišakos: „Manau, rasime formatus ir būdus dar vienam gilesnės diskusijos raundui surengti su jumis Seime. Apskritai norėčiau palinkėti mums brandos ieškant sprendimų“.

Universitetai gali pritrūkti studentų

Pagal ekspertų siūlymą pirmuoju optimizavimo etapu iki 2012-ųjų pabaigos numatoma Vilniaus pedagoginį universitetą prijungti prie Vilniaus universiteto, o antruoju etapu iki 2015-ųjų pabaigos sujungti Vilniaus Gedimino technikos universitetą ir Vilniaus universitetą. Kaune pirmuoju etapu iki 2012-ųjų pabaigos Lietuvos kūno kultūros akademiją numatoma prijungti prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Vilniaus universiteto Kauno humanitarinį fakultetą ir Vilniaus dailės akademijos filialą Kaune prijungti prie Vytauto Didžiojo universiteto, o Aleksandro Stulginskio universitetą prijungti prie Kauno technologijos universiteto. Antruoju etapu iki 2014-ųjų pabaigos siūloma sujungti Lietuvos sveikatos mokslų universitetą ir Vytauto Didžiojo universitetą, o trečiuoju etapu iki 2017 metų pabaigos sujungti Kauno technologijos universitetą ir Vytauto Didžiojo universitetą į Kauno universitetą.

Prognozuojama, kad dėl demografinių tendencijų iki 2020-ųjų bendras studentų skaičius sumažės daugiau nei 40 proc. Esą mažėjant potencialių studentų skaičiui jau po kelerių metų dalis universitetų dėl studentų trūkumo negalės vykdyti studijų programų.

Ekspertų siūlymai – linksma provokacija?

Diskusijoje dalyvavusi šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja Virginija Būdienė ekspertų siūlymus teigė vertinanti kaip „linksmą provokaciją“.

„Mūsų vertinimu, tai nėra oficialus sprendimas – nei ministerijos, nei premjero, – teigė V.Būdienė. – Tai yra tiesiog premjero paprašytos ekspertų grupės nuomonė. Taigi aš manyčiau, kad vartai į diskusijas yra atverti. O ar nebus trečio etapo, kai bus pasiūlytas vienas universitetas, priklausys ir nuo pačios visuomenės, ir nuo akademinės bendruomenės, ir nuo politikų diskusijų bei apsisprendimo“.

V.Būdienė prisipažino ekspertų pasiūlymuose pasigedusi aiškiai įvardyto universitetų jungimo tikslo.

„Šiuo metu iš to, ką skaitome, ir iš diskusijų nėra aiškus tikslas, – konstatavo V.Būdienė. – Aritmetinis skaičius tikslus būti negali“.

Lietuvos rektorių konferencijos prezidentas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius Remigijus Žaliūnas vienintele optimizavimo projekto teigiama puse pavadino tik tai, kad šis projektas priverčia universitetų vadovus sėsti prie vieno stalo ir diskutuoti.

„Lietuvai reikia stiprių, bet įvairių universitetų, – teigė R.Žaliūnas. – Aš neabejoju, kad bent artimiausią dešimtmetį Vilniuje ir Kaune tikrai nebus tik po vieną universitetą. Nes mums konkurencijos reikia ne tik tarptautinėje erdvėje, bet ir tarp pačių universitetų“.

Parengta pagal dienraštį “Respublika”